vineri, noiembrie 26, 2010

"CORONITA DULCE"

Am facut aluat de cozonac cum il fac eu mereu: la 1 kg de faina, 1 ou, 25-27 g drojdie proaspata, o lingura buna de zahar,un picut de sare, coaja rasa de la o lamaie, ulei, 100 ml lapte caldut + cat mai ia aluatul.
In lapte am dizolvat drojdia,in faina am pus zaharul,sarea si am amestecat.
In mijlocul ei am facut fantana si am turnat laptele cu drojdia ,am acoperit cu putina faina si am lasat sa creasca circa 15 minute.
Am adaugat oul la temperatura camerei , coaja rasa de la lamaie si am inceput framantarea.
Am tot adaugat putin lapte si am framantat pana am ajuns la consistenta dorita(sa nu fie nici prea moale dar nici tare incat sa se rupa).
Din cand in cand imi tot pune-am un pic de ulei in palma si am framantat cam 25 de minute.
Am acoperit cu un prosop si am lasat la loc cald la dospit circa o ora.
In acest timp am preparat umplutura: 
Am avut tot felul de fructe uscate prin casa:nuca,alune,migdale,papaya,ananas,stafide.
Le-am macinat toate si le-am amestecat cu zahar pudra.Dupa ce aluatul a crescut(si-a triplat volumul)am intins o foaie dreptunghiulara pe care am uns-o cu unt topit,am intins umplutura si am rulat-o.
Am taiat acest sul in bucati de circa 8-10 cm  si le-am aranjat intr-o tava rotunda unsa cu unt la o distanta de 5 cm intre ele.
Am mai lasat sa dospeasca in tava o jumatate de ora.
Am copt in cuptorul preincalzit la 180ºC , 35-40 de minute.
Am preparat o glazura de zahar pudra cu cateva picaturi de zeama de lamaie si cand cozonacul a fost gata,am stropit suprafata cu aceasta glazura(se poate face glazura  numai cu zahar pudra si putina apa rece).
Pofta buna!!!
 















14 comentarii:

Bianka spunea...

Gyönyörű, imádom az ilyen sütiket

Eniko spunea...

Ce mult am asteptat noutatile pe acest blog plin de pasiune si bunatate. Rasfoiesc cu drag "paginile" acestuia. Ma bucur foarte mult ca am dupa ce saliva din nou :)Foarte bun cozonacul. Imi aduce aminte de bunica cand ne facea melcisori cu nuca.Te pup draga mea si astept cu sufletul la gura noutati si bunatati!!!

Mariana spunea...

Grozav ti-a iesit!si f.gustos!Week-end placut!Te pup!

Cool Chic Style Fashion spunea...

Una buona torta preparata in questo modo, brava ciao e buon fine settimana :) baci

geta spunea...

foarte frumoasa coronita!

Mari Nuñez spunea...

Estas coronas son exquisitas. A mi me encanta y en casa cuando la preparo se va de una vez. Un saludo

Anonim spunea...

Ioiiii , steaua mea....ce minunatie ai facut , draga mea....cat e de bun....reteta ta de cozonac suna extrem de simplu...am retinut-o si am sa o incerc si eu in curand....ca tot trebuie sa vina Mosu' !
Pupacim!

Doinitza`s cakes spunea...

vreau si io cald gata scos din cuptor,al meu arde la fund si nu pot face asa ceva,o sa-mi stea gandul tot la ea,te pup

Unknown spunea...

Super...super de buna,pe la noi i se spune "Cuib de viespi". Judith i-ti doresc o zi minunata, prietena mea!! te-nbratisez cu caldura !!!

angi spunea...

Coronita ta dulce sau Cuibul nostru de viespi,vorba lui jocok, e una dintre bunatatile care imi spun:Vine Craciunul.Bunica ne facea in prag de sarbatori!

pansy spunea...

tare apetisant arata !

Gabriela spunea...

wow,ce buna trebuie sa fi fost!arata foarte bine!te pupik!o seara buna!

Liana10 spunea...

Ce coronita gustoasa tb sa fie cu umplutura aia parfumata! pup

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Multumesc mult,mult,mult tuturor!!!!

Bine ati venit !!!