vineri, ianuarie 07, 2011

ROSCÓN DE REYES(colacul regilor)


 Roscón de Reyes ( colacul regilor),un dulce traditional spaniol care se mananca in ziua de Epifania(boboteaza)in cinstea regilor Magi.
Fiecare roscón are in aluat sau umplutura cate un bob de fasole si o figurina de portelan(rezistent la temperaturi inalte).
Cine gaseste bobul de fasole plateste roscónul,iar cine gaseste figurina va fii incoronat(in fiecare cutie de roscón se gaseste si o coroana de hartie aurita...asta in cazul ca se cumpara).
Chiar daca majoritatea spaniolilor o cumpara din cofetarii eu m-am incumetat sa-l fac,si nu-mi pare rau...a iesit delicios!!!
600 g faina , 150 g lapte cald , 80 g unt moale , 30 g drojdie proaspata , 80 g zahar praf , 2 oua , coaja de portocala , coaja de lamaie , esenta de floare de portocal , putina sare.
Pentru decor:fructe confiate(sau rahat) , un ou pentru uns , zahar inmuiat in putina apa , felii de migdale.
Pentru umplutura: crema de ou(reteta o gasiti aici),frisca.
Intr-un bol se dizolva untul in laptele cald.
Incorporam ouale,amestecam,adaugam drojdia,zaharul praf,coaja rasa de portocala si lamaie,esenta de flori de portocala si amestecam totul bine.
Cand totul este bine incorporat adaugam faina si incepem framantatul. Framantam circa 15-20  minute(framantatul are un rol foarte important,deci trebuie sa framantam foarte bine).Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 1 ora sau chiar mai mult(sa-si dubleze volumul).
Dupa ce a dospit scoatem aluatul pe foaie de copt in tava in care va intra in cuptor,facem o gaura in mijlocul aluatului si incepem sa-i dam forma de colac(avand grija sa nu scoatem aerul din el).
Lasam din nou la dospit(eu am pus in cuptorul incalzit la 50ºC si apoi stins,si sub tava am pus un vas cu apa clocotita ca sa faca aburi).
Cand iar si-a dublat volumul,ungem cu ou batut si ornam cu fructe confiate,felii de migdale si zahar inmuiat in foarte putina apa.
Bagam la cuptorul incalzit la 180ºC pentru circa 20 de minute(atentie ca se arde usor).
Cand este gata copt si racit taiem in doua cu un cutit bine ascutit si umplem cu crema si frisca. 
                                               Pofta buna!!!



















8 comentarii:

Bianka spunea...

Fantasztikus nagyon finom lehet

Craita spunea...

da.intr-adevar,o reteta parca ;pt regi,foarte gustos cred ca a fost

angi spunea...

Cine a platit colacul si cine a fost incoronat?:)))

La multi ani,voua!

Eniko spunea...

Da, da un cozonac foarte frumos si foarte bun, ma gandesc. Cu siguranta ca le-a placut si regilor :)Te imbratisez cu drag!!!

Gabriela spunea...

interesanta traditie si colacul pe masura,!te pupic!

Anonim spunea...

Arata superb, cred ca e foarte gustos. Abia astept sa-l incerc.
Te pup,
April

pansy spunea...

tare bine arata !da'nu ne-ai spus cine a gasit fasolea si cine figurina !?

Marika spunea...

Nagyon csábítóan néz ki ez az "úszógumi" ! :) Hamarosan ki fogom próbálni , mert nagyon fölborzolta a fantáziámat ! :) Érdekes a története is !

Bine ati venit !!!