luni, noiembrie 09, 2009

Cus-Cus Marocan

Pentru a gati acest fel de mancare nu avem nevoie de masuri.Toata lumea face dupa cite persoane are la masa.Avem nevoie de carne de vita sau porc,legume cum ar fii:morcovi,dovleac,cartofi,dovlecel(zucchini),brocoli.Se taie o ceapa mijlocie, se caleste putin in ulei de masline si apoi se adauga carnea taiata cuburi nu foarte mici. Se adauga apa multa(veti vedea imediat de ce apa multa),se sareaza si se lasa la fiert vreo 10 minute. Intre timp curatam legumele, le spalam si le punem intr-o cratita.Cu un polonic luam apa de pe carne, punem  peste legume cat sa le acopere si le punem si pe acestea la fiert.Peste carne se pune bulion,masline taiate si fara sambure,scortisoare,sare si piper.Intr-o alta cratita punem apa la fiert pentru cus cus,adaugam sare si 2 lg ulei extravirgin de masline.Cind apa fierbe luam cratita de pe foc si punem cus cus-ul amestecand usor sa treaca apa peste el. Acoperim si lasam asa pana absoarbe toata apa.....cu o furculita amestecam incet pana se separa bobitele de cus cus.Daca mai este nevoie mai adaugam putin ulei. Pofta buna!

5 comentarii:

gadjodillo spunea...

tot marocanii fac cuscus cu chefal - un tip de peste. poti incerca si cu peste, diferenta e ca nu folosesti zeama de la peste pentru fiert legumele.

judy spunea...

Ciao Mona. Reteta asta o am de la prietenul unei verisoare de a mele care este chiar Marocan,am luat masa de multe ori impreuna dar niciodata nu mi-a spus ca se poate face si cu peste.Boh...poate nu-i place pestele.Dar cred ca e foarte bun si cu peste,multumesc ca mi-ai spus, sa stii ca o sa incerc. Va pupam pe amindoi!Ati crescut mari,v-am vazut pe you tube.

Elena Toma spunea...

Foarte buna reteta, am si eu una pe care o fac, dar inca nu am postat-o. Nu i-a venit randul. M-as fi asteptat sa faci cu cus-cus, asa cum prepara marocancele, nu cu paste instant. Fiind mai aproape de Maroc, m-ar fi interesat o reteta locala, nu "europenizata". Dar asta nu-i scade din valoare nicicum retetei tale. Felicitari!

Elena Toma spunea...

Multumesc pentru vizita si ma bucur tare ca va place blogul meu. Nu voiam sa fac un repros la cus-cus, ci doar sa subliniez ca marocanii nu prepara cu paste instant. Cus-cus-ul lor este mai elaborat si se face la abur in mai multe reprize, pana se umfla frumos, iar intre etape al amesteca usor cu mainile si sunt considerate experte bucataresele cand au invatat sa faca acest lucru bine. Cus-cus este un grau decorticat si macinat la granulatie marunta, de aceea are nevoie de acele etape. Ceea ce noi cumparam ca si cus-cus este din categoria pastelor, adica din faina de grau dur facute marunte ca si originalul. De aceea nu are nevoie de fierbere. Dar, reteta dvs este extraordinar de aspectuoasa si, sunt sigura, foarte gustoasa. Astept sa mai vad retete speciale ca aceasta.
O seara placuta langa cei dragi!

nicolina spunea...

Buna , arata foarte bine mancarica ,trebuie sa o incerc si eu , dar fara bulion ca nu ne face bine ,... o zi frumoasa .

Bine ati venit !!!