luni, noiembrie 07, 2011

Cozonac cu nuca si migdale( un fel de Rosenkrantz)

 Am facut un cozonac bun,bun ,cu nuca si migdale...un fel de Rosenkrantz dar dupa reteta mea:
Ingredientele pentru aceasta bunatate sunt: 
500 g faina , 35 g drojdie proaspata , 2 oua intregi , 200 ml lapte caldut , coaja rasa de la o lamaie , 2 plicuri zahar vanilat , putina sare , putin zahar ,ulei pentru framantat , 130 g unt , 6 linguri de zahar pentru unt , 200 g nuca macinata , 125 g migdale macinate , zahar dupa gust, 8-10 linguri zahar pentru caramel.
Am caramelizat zaharul (in reteta originala erau 10-12 linguri de zahar dar eu am pus mai putin...caramelul nu intra in cozonac,ramane pe suprafata si atunci mi-am zis ca nu vreau sa fie foarte crocant si noua ni s-a parut o idee buna...cozonacul este ceva fraged... caramel prea mult ai strica gustul pufos......parerea mea si a mancaciosilor mei) intr-o oala care merge si in cuptor(eu nu am oale numai cu coada de ebonita care nu merg in cuptor asa ca am caramelizat intr-o oala normala si am turnat caramelul in tava),am tapetat fundul si peretii tavii cu caramelul cat mai uniform.
Intr-un lighean mare am cernut faina,am adaugat ouale,sarea,zaharul si drojdia dizolvata in laptele caldut.
Am amestecat bine,am adaugat coaja rasa de la o lamaie si  zaharul vanilat , am framantat bine bine punand putin cate putin ulei in palme  pana aluatul nu s-a mai lipit. 
Nu am lasat sa dospeasca....am intins aluatul pe masa de lucru intr-un dreptunghi mare si cu grosimea de 1 cm circa.
Am frecat untul moale cu cele 6 linguri de zahar si am intins cat mai uniform pe toata suprafata foii acoperind in intregime.
Am amestecat nuca macinata cu migdalele macinate si zahar dupa gust si am presarat pe foaia de aluat.Am rulat foaia si am taiat-o in 6 rulouri egale.
Am asezat rulourile in picioare lasand un pic de distanta unele de altele in tava cu caramelul si am lasat la loc cald sa dospeasca circa o ora.
Am bagat la cuptor preincalzit circa 40-45 de minute la 180ºC .
Cozonacul nu necesita ungere pentru ca va fii rasturnat.
Cand cozonacul este rumen si frumos, scoatem cu atentie si rasturnam imediat avand grija la caramelul fierbinte(Nu se lasa la racit in tava pentru ca caramelul se solidifica si riscam sa nu mai scoatem cozonacul!!). 
                                              Pofta buna!!!






























10 comentarii:

retete- ina spunea...

uuuu,ce cozonac ai facut,super ,trebue sa incerc si eu zahar ars pe tava,o zi frumoasa

Mari Nuñez spunea...

Me encantan estos!

Un saludo :)

Lina spunea...

Sigur o sa incerc si reteta ta de cozonac! Multumim

angi spunea...

Ultimele detalii(imagini) iti lasa guravapa.!
Deja simt aroma dulce a cozonacului de casa.

Antonina spunea...

Subscriu vorbele lui Angi.. ultima poza rules!!! vreau si eu ':)

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Ina...nu vei regreta...e super bun!!!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Mari, gracias por la vizita !!! Un beso grande!!!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Lina, cu multa placere !!!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Angi...esti invitata mea!!!Puuup!!!

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

Antonina sa o iei pe Angi si sa veniti !!! Va astept cu cozonac si cu mult drag!!!

Bine ati venit !!!