Cocarstaca este paine de casa facuta in ajunul Bobotezei, in zi de post in Maramures mai precis in Sacel. Am mancat la o prietena de Boboteaza si de atunci numai la cocarstaca mi-a stat capul....azi am facut si eu.Cum nu-i post eu m-am hotarat sa pun si un ou in aluat ....a iesit o paine cu un gust extraordinar !!!
Pentru o painica in jur de 800 g eu am folosit :
600 g faina alba , drojdie proaspata cat o nuca , circa 200 ml apa calduta , o lingura de zahar , o lingurita se sare , 1 ou , circa 100 ml ulei.
Am cernut faina intr-un lighean, am pus zaharul ,sarea si oul.
Intr-un pahar am topit drojdia in circa 100 ml apa calduta si am turnat peste faina.
Am amestecat bine si incet incet am adaugat putina apa si putin ulei.
Cand aluatul are o consistenta buna...nici prea moale dar nici tare am inceput framantarea propriu zisa.
In timp ce framantam(circa 20 minute), imi turnam putin ulei in palma.
Am uns suprafata aluatului cu putin ulei,am acoperit cu un prosop curat si am pus la dospit la loc cald circa o ora si jumatate.
Cand aluatul a crescut frumos ,am scos pe masa de lucru,am impartit in trei si am format 3 suluri egale pe care le-am impletit .
Am prins impletitura de un capat si am rasucit-o ca pe un melc. Intr-o tava rotunda unsa cu unt am aranjat melcul de aluat si am mai lasat sa creasca inca 40 de minute.
Cand painea a crescut frumos, am uns-o cu putin lapte si am pus-o la copt in cuptorul preincalzit la 190ºC in care am pus o tava cu apa pentru a face aburi.
Am lasat painea la copt circa o ora avand grija sa nu se arda la suprafata(daca vedeti ca painea este rumena dar nu este gata acoperiti tava cu o folie de aluminiu).
Cand s-a rumenit frumos am scos painea si am acoperit-o cu un prosop ud pentru a fragezi coaja.
Pofta buna !!!
Pentru o painica in jur de 800 g eu am folosit :
600 g faina alba , drojdie proaspata cat o nuca , circa 200 ml apa calduta , o lingura de zahar , o lingurita se sare , 1 ou , circa 100 ml ulei.
Am cernut faina intr-un lighean, am pus zaharul ,sarea si oul.
Intr-un pahar am topit drojdia in circa 100 ml apa calduta si am turnat peste faina.
Am amestecat bine si incet incet am adaugat putina apa si putin ulei.
Cand aluatul are o consistenta buna...nici prea moale dar nici tare am inceput framantarea propriu zisa.
In timp ce framantam(circa 20 minute), imi turnam putin ulei in palma.
Am uns suprafata aluatului cu putin ulei,am acoperit cu un prosop curat si am pus la dospit la loc cald circa o ora si jumatate.
Cand aluatul a crescut frumos ,am scos pe masa de lucru,am impartit in trei si am format 3 suluri egale pe care le-am impletit .
Am prins impletitura de un capat si am rasucit-o ca pe un melc. Intr-o tava rotunda unsa cu unt am aranjat melcul de aluat si am mai lasat sa creasca inca 40 de minute.
Cand painea a crescut frumos, am uns-o cu putin lapte si am pus-o la copt in cuptorul preincalzit la 190ºC in care am pus o tava cu apa pentru a face aburi.
Am lasat painea la copt circa o ora avand grija sa nu se arda la suprafata(daca vedeti ca painea este rumena dar nu este gata acoperiti tava cu o folie de aluminiu).
Cand s-a rumenit frumos am scos painea si am acoperit-o cu un prosop ud pentru a fragezi coaja.
Pofta buna !!!
14 comentarii:
Ce faina e si ce pofta mi-ai facut de paine de casa.
Micule....nu ma satur!!! Multumesc,te puuup !!!
Bună draga mea!
Asta nu mai este pâine,arată
ca un cozonac!
O zi frumoasă îți doresc!
Cu mare drag te pup și îmbrățișez!
Elena draga mea,iti multumesc !!! Te imbratisez si eu drag !!! Numai bine !!!
Cu asa o paine pe masa nu-ti mai trebuie decat un...lapte fierbinte(de vaca,de acasa).
Ti è venuto una meraviglia questo pane così soffice e dorato!!
Ottimo!
Este o reteta minunata ( eu am testat-o)! Imi place impletitura cu care ai ornat-o, arata super:)La asa o painica nu pot sa-ti urez decat POFTA BUNA.....Pupici:x
Buna draga Judy te-am descoperit doar azi din intimplare,am dat click pe frumusetea de piine si-am avut o tresarire cind am vazut ca esti maramuresanca ca mine,eu sint de linga sighet,locuiesc in italia de citva timp,dar cu inima sint mereu acasa,acuma o sa-ti vizitez pagina si binenteles o sa incerc retetele tale ,te pup,Any!
Angi...asa am si mancat...cina a fost asigurata ! Te pup draga mea !!!
Mammazan,grazie...detto di una professionista come lei....
Maria...esti o dulce...multumesc mult !!!
Any,ma bucur sa te intalnesc. Si eu sunt tot de linga Sighet (maritata in Desesti) dar nascuta linga Baia Mare. Ma bucura enorm cand intalnesc prieteni noi si mai ales Moroseni de ai mei...sper sa mai povestim...tu de unde esti mai exact?....daca ai cont pe facebook poate povestim mai multe acolo....te pup si-ti multumesc mult !!!
Foarte bine arata painea ta!
ce frumoasa si aerata e !
Trimiteți un comentariu