joi, decembrie 17, 2009

COZONAC(BEIGLI)SI GOGOSI.














Este prima data cand fac cozonac care sa-mi iasa bine.Dupa reteta de la soacra mea.Deci:la 1 kg faina trebuiesc 3 oua,drojdie cat o nuca mai mare,putin lapte,putina sare si zahar si coaja rasa  de la o lamaie.Se bate oul si zaharul cu laptele caldut se pune drojdia si se amesteca pina se topeste .Se toarna in mijlocul fainii si se lasa un pic la crescut(maia).Se framanta putin cate putin din mijloc catre margine adaugand putin lapte.Din cand in cand ungem mainile cu putin ulei si framantam cu forta pana nu se mai lipeste aluatul de maini si de vas.Lasam la dospit la loc cald.Cand are volumul dublat se rup bucati si le intindem  cu atentie fara sa apasam cu sucitorul prea tare ca sa nu scoatem aerul din aluat.Se poate umple cu nuca macinata cu zahar(eu am pus in nuca si bucati de smochine)sau rahat sau branza,se ruleaza ,se pun intr-o tava unsa si infarinata si se mai lasa la crescut.Se unge cu galbenus de ou si se baga in cuptorul preincalzit la180º-200ºc .Din acest aluat se pot face si gogosi.Noi le-am taiat cu forme de biscuiti ca sa fim in ton de Craciun.Pofta buna!

2 comentarii:

Ana-Maria spunea...

Iamiii.....am halit si eu vreo 3 gogosi si 4 felii de cozonac....tare frumos arata!Miroase pana la mine!:))

vera banica spunea...

CRACIUN FERICIT,JUDY SI NUMAI BUCURII IN NOUL AN!

Bine ati venit !!!