Am vazut aceasta reteta cu mult timp in urma(pe vremea cand nu aveam blog)la cineva ,imi cer scuze dar nu mai tin minte la cine si mi-a placut mult.Ieri am iesit la iarba verde si nu stiam ce sa duc... aceasta reteta a fost bine venita...rustica,dulce....numai buna!!Imi cer scuze pentru calitatea pozelor dar a fost totul pe fuga....iar cu ea taiata deja,eram afara si din cauza soarelui puternic nu am vazut nimic,am pozat la nimereala.
Sa va spun cum am facut(cu mici modificari decat reteta originala):600 g faina,35 g drojdie,80 g unt topit(rece)200 ml lapte,150 g zahar,2 oua,50 g ulei,putina sare.
Pentru umplutura:300 g miez de nuca ,150 g zahar tos,100 g unt topit rece.
Pentru sirop:200 g zahar,un plic de zahar vanilat,coja rasa de lamaie(dupa gust).
Din faina,drojdia topita in putin lapte caldut,zahar,putina sare,unt,lapte si un ou,am facut un aluat pe care l-am framantat mult si cu forta.
In timp ce framantam imi puneam in palma putin ulei si am tot framantat pana am incorporat tot uleiul.
Am pus la cald aluatul acoperit cca 1 ora si jumatate,pana si-a dublat volumul.
Cand a fost gata am intins o foaie mare cu o grosime de 1 cm.
Am uns suprafata foi cu untul topit si am pus nuca (cam 250 g nuca macinata si 50 g sfarmata putin in mojar),peste care am pus zaharul.
Am rulat foaia,am pus-o intr-o tava rotunda unsa bine cu unt si i-am dat o forma de melc.
Am uns suprafata melcului cu ou,am presarat putin zahar si am asezat cativa samburi de nuca pe suprafata.
Am bagat invartita in cuptorul preincalzit la 210ºC pentru 10 minute apoi am dat la 180ºC si am continuat coacerea inca cca 40 minute.Am scos invartita din cuptor si am insiropat-o cu sirop facut din 200 g zahar ,zahar vanilat si coaja de lamaie.
A iesit foarte bun!!!
Pofta buna!!!
29 de comentarii:
Arata bestial! Cred ca seamana cu cozonacul cu nuca dupa ingrediente! O felie ti-am furat;)
Foarte fain ti-a iesit.
April,asa este...cozonac,diferenta este ca acesta este insiropat.Fura linistita....ai de unde!!!Multumesc de vizita!!!Sa ai o saptamana frumoasa!!!
Mirela,multumesc!!!
bravissima!! chissà che buona!!
Hát ez mesés. küldenél kóstolot? :)))
Federica,qui stava il tuo commento e non la vedo piu....booooh... questo compiuter mi fa impazzire......comunque grazie cara!!!Un bacio!!!
Bianka persze.....varjad,jön is!!!
I-ai pus gand rau cozonacului aluia italian,foarte scump si prea putin???!!!
Ti-a iesit tare bine,asa ca poti face concurenta!!!:))
ce bine miroase cred ca de la cuptorul cu invartita ta cu nuca,no ca mi-ai facut pofta,hai repede esti invitata mea la gomboti,tu adu invatita da sa nu se raceasca,mie-mi place numa calda(pe urma mor de durere de burtica,nu-i voie sa mananci aluat cald)
Mai,da ce colacel ai facut!exceptional chiar daca l-ai facut pe fuga ti-a iesit o minunatie.pu si seara buna!
Angi,merçic!!Chiar sa stii ca i-am pus gand rau(acum ca-mi aduci aminte mai am un cozonac de la craciun:-))nu expira pana prin august)daca nu l-am mancat pana acum..........inseamna ca-i mai bun home made!Sa ai o seara linistita!!!
Doinitza,s-a facut.....deschide usa ca vin!!!Pupici!!!
Gabriela,multumesc!!!Te pup si eu si-ti doresc o seara linistita!!!
Sogni d'oro!!!!
Cozonac de la Moldova!! Cred ca e bun,bun de tot..insiropat...hmmm...
Imi plaace cozonacul,sitia face rar ...e munca multa..frica ca nu iese,etc.Cumpar cozonaci adusi de la unguri,destul de buni!!!
Parca tot mai buni sunt cei de acasa!!!!Si mama mea mai cumpara cate odata cand mergem acasa dar prefer sa-mi suflec manecile si sa fac eu unul rapid!!!Eu am o reteta de la soacra cu care nu ai cum sa dea gres....nu exista ceva mai pufos si gustos!!!Multumesc de vizita draga Jocok!Te pup si sa ai o seara frumoasa(sau noapte ca deja-i tarziu pe le voi)!!!
Una vera delizia!!! Complimenti tesoro, sei bravissima!!! Baci e buona serata
Lady,grazie mille!!!
Sei un vero Angelo!!!Buona serata anche a te!!!
Foarte bine si apetisant arata.
Premii la mine pe blogg pentru tine.
O zi frumoasa, te pup.
Multumesc Micule...le-am luat si azi le si postez!!!!
mi-ai amintit de bunica...ea facea invartite!ai un premiu la mine...te rog sa-l ridici!
Geta,vin acum....multumesc!!!!
Buna-bunutza invartita ta; iti face pofta de numa'numa'. Merci de vizite si comentariile frumoase. Te mai astept cu drag pe la mine la o cafelutza si o felie de tort. Felicitari pentru blogul tau, imi plac retetele tale. Pupici si salutari de peste ocean de la Davella!
Davella,multumesc!!!
O sa onorez invitatia cu mare drag!!!Ganduri bune!!!
invartita cu nuci facea mamaia mea si era delicioasa.spre ghinionul meu si acum face doar ca o papa turma de fomisti fara mine ca deh,nu poate sa trimita in Pakistan.ti-a iesit foarte faina si stai linistita ca pozele nu-s rele.pupici
Merçi draguta mea!!!
ce frumos a crescut! Imi place tare mult!
Minunata! Mi-e pofta deja!
Arata super :)) dar sa stii totusi ca nu seamana cu invatita facuta la noi in Moldova, practic aluatul e aproape subtire de tot si crocant, iar procentul de umplutura e mult mai mare, nu e asa de crescuta.Dar ti-a iesit un cozonac foarte frumos!
Trimiteți un comentariu