Tort inspirat de la Amalia.
Pentru 1 foaie(in total 3):2 albusuri de ou,2 linguri zahar,o jumatate de lingura de faina,40 g migdale(alune,nuci)macinate.
Pentru prima crema:6 galbenusuri de ou,6 linguri zahar,340 ml lapte,2 linguri de amidon sau faina,170 g unt,o lingurita esenta de vanilie.
Pentru a doua crema:200 ml frisca,150 g zahar,120 g migdale(nuci,alune) macinate mai mari.
Facem foile:Batem 2 albusuri spuma,adaugam zaharul, si cand zaharul s-a topit adaugam faina si faina de migdale amestecate in prealabil.
Amestecam totul bine si intr-o tava de circa 24 cm diametru,coacem pe hartie de copt la foc mic timp de 25 minute.
Intre timp pregatim pentru a doua foaie si in timpul in care a doua foaie se coace pregatim a treia.
In timp ce foile se racesc facem prima crema.
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o cratita cu amidonul,zaharul si laptele adaugat treptat.
Punem cratita la foc si amestecand incontinuu fierbem la foc mic pana primeste consistenta dorita.
Luam de pe foc si dupa ce sa racit putin amestecam untul moale putin cate putin.
Punem si lingurita de esenta,amestecam si punem de o parte.
Pentru a doua crema:Caramelam zaharul si il turnam intr-un strat subtire pe o tava unsa cu unt,lasam la racit apoi dezlipim usor si intr-o punga trecem peste el cu sucitorul pana se fac bucatele mici,mici.
Batem frisca,adaugam bucatile de caramel si migdalele macinate mai mari.Amestecam.
Luam prima foaie,intindem peste ea un strat de crema de galbenus(impartim crema in trei parti egale),apoi crema de frisca,a doua foaie si tot asa pana terminam cu frisca!
Lasam la frigider cateva ore timp in care caramelul se va topi putin din frisca.
Este un tort cu un gust senzational....merita incercat!!!
Pofta buna!!!
35 de comentarii:
Micsoda fenség. Nagyon-nagyon ennék belőle
Nagyon jol nez ki. Nem hallottam meg errol a tortarol de elnyerte a tetszesem. Ha meg van belole (amit nem nagyon hiszek) legyszi teleportalj nekem is :-)))).
Eu l-am hranit pe Fufi!:))
Tortul tau e super apetisant!Delicios!!!
Judy hola!! ayer no tuve tiempo de dejarte un comentario y agradecerte la visita a mi blog. Fue una agradable sorpresa.
Tu eres de Navarra, mis padres eran de Navarra también, hermosa tierra!!!.
La torta exquisita, se ve muy rica. Estaré visitándote.
Besosss
cred ca este delicios acest tort,nimic de obiectat.intrebarea mea este daca foile de blat se inmoaie cat de cat de la crema sau nu?in rest arata super si m-as abona si eu la o feliuta.pupici!
Bianka,köszi!!!
Réka,nincs több....de ha nagyon kéred akor mégegyszer csinálom!!!Köszi szépen!!!
Angi,multumesc ca l-ai hranit pe Fufi...Nicoló la botezat asa(are un catel de plus pe care la uitat in Romania si-i ai este dor de el)acum toate animalutele vi sau nu,se chiama Fufi.Te pup,multumesc de tot!!!
Hola Annie,grasias cariño!!!Es la verdad,Navarra es muy hermosa...me gusta mucho vivir aqui!!!Tambien yo te visitaré porque tienes un blog maravilloso!!!
Un beso!!!
Sarah draguta mea, foile sunt subtirele si se si inmoaie....devin una cu crema si este un deliciu!!!Te invit cand vrei la o felie(acum a disparut tot dar se poate reface)!!!Te imbratisez!!!
am inteles ,sa traiti!!!merci fain pentru promtitudinea raspunsului si pentru invitatie.esti o scumpica.pup cu drag
am inteles ,sa traiti!!!merci fain pentru promtitudinea raspunsului si pentru invitatie.esti o scumpica.pup cu drag
Ce sectiune delicioasa!!! Chiar daca nu mai ai, tot poftesc la o felie, si cum n-am decat ciocolata la indemana, mananc o tableta...
Una torta bella e golosa! Bravissima, baci
E un tort delicios si mie imi place. Felicitari. Pupic
No bine ca la-ti mancat pe tot,nu puteai sa lasi o feliuta si pentru mine nè?golosona!tanti baci cara!
il est sublime ce gâteau et il doit être très savoureux aussi, j'aimerai bien avoir un morceau
bonne soirée
reteta e faina,dar as avea o sugestie judy draga,a propos de postarea retetelor,adica a ingredientelor.e mai usor de retinut daca pui ingredientele ,fiecare pe o linie.altfel parca citesti un roman si nu retii nimic.
pupu-te ,poftesc si io la o feliuta !
Hmmm,iar cateva kg-n plus,tortul acesta cred ca e o bunatate de tort!
Chris Rea,aici iar m-ai nimerit in plin,i-mi place si mie !!
De la Beius, cu drag,acelasi gurmand admirator al retetelor si a muzicii,fermecatoare pe care n-i le servesti cu atata generozitate!!
JocoK
Judy por favor pasa por mi blog tengo algo para ti.
Un beso
ce bine ti-a iesit,cred ca-i delicios pentru ca mie imi place caramelul sectiunea e tare delicioasa ,cred ca-i simt deja gustul,yam!yam!
Sarah,tu stii ca esti binevenita...eu te astept oricand in vizita!!!Te imbratisez prietana draga!!!
Liana ,multumesc mult!!!Gaduri bune!!!
Lady,sei molto carina a cercarmi tutti i giorni!!!Grazie di cuore!!!
Sara,multumesc frumos!!!Sa aveti o seara frumoasa!!!
Ma lo faccio ancora carissima Gabriela!!!Te invit!!!
Fimère merçi!!!Bonne soir!!!
Pansy,sunt grabita mereu de aceia iese asa...scuze promit ca incerc sa fac mai bine!!!
Jocok,nu stii ce ma bucura comentariile tale!!!Iti multumesc din suflet!!!Te imbratisez prieten drag!!!
Annie,muchas grasias!!!Voi!!!
Doinitza,multumesc draguta mea!!!
alte premii !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pansy,multumesc!!!
Judy, am mai vazut reteta asta, am vazut si fotografii, dar nu m-au inspirat deloc! Al tau arata exceptional. Cred ca o sa-l fac si eu pentru ziua fiului meu, in iulie. Multumesc pentru aceasta reteta si pentru ca m-ai "convins" ca arata foarte bine si ca este gustos!
Buna..szia! Hola!
Elkeszitettem en is ezt a tortat.
Itt hagyom a linket..remellem tetszik...
http://eniskitchen.blogspot.com.es/2013/06/tarta-egipcia-tort-egiptean-egyptian.html
Trimiteți un comentariu